Nyhed:

Krigens ansigter udstilles i Thy

En række portrætter af ukrainske flygtninge skal udstilles i Thy. Overskuddet fra salget går til Thy For Ukraine.

Der er den unge kvinde Olga med sin hund Gucci, en smilende teenager med sine hovedtelefoner om halsen og en mindreårig dreng med sin Batman-hue trukket godt ned over ørerne. Alle er de flygtninge fra Ukraine og snart en del af en udstilling i Thisted Musikteater, hvor billederne i de ukrainske blå og gule farver skal udstilles og sælges.

Følte behov for at handle
I alt er der 18 forskellige portrætter. De mange ansigter er malet af den danske kunstner Anne Lyhne. Hun har rødder i Thy, men bor i dag i Bulgarien med sin mand og deres snart 11-årige tvillinger. De bor tæt på Sortehavskysten og cirka 425 km fra den Ukrainske grænse.
Som mange andre fik hun behov for at handle, da krigen i Ukraine brød ud.

– Min mand og jeg blev først helt modløse, og så besluttede vi, at vi måtte prøve at hjælpe. Vi har engageret os i et lokalt projekt med at huse 125 flygtninge, og når man arbejder med kunst, som jeg gør, så er det også oplagt at få nogle af sine følelser ud den vej, forklarer hun.

De ligner os
Deraf opstod ideen med at fotografere nogle af de mange flygtninge, som hun mødte og spørge om lov til efterfølgende at male deres portræt ud fra fotoet.

– Mange har et indre billede af, at en flygtning er en forarmet stakkel, men det var jo ikke det, vi her mødte og oplevede. Godt nok har de kun det, de går og står i, men de ligner jo os, og det liv de kommer fra, ligner vores til forveksling, siger Anne Lyhne.

Kun korte møder
Langt de fleste af de portrætterede ukrainere har hun kun mødt ganske kort efter deres ankomst til Bulgarien, og derfor kender hun ikke deres historier. Kommunikationen er også ofte udfordret af forskellige sprog. Alligevel er der noget, som er gået igen i mødet med flygtningene, og som har gjort indtryk på Anne Lyhne:

– Det har været ekstremt vigtigt for mig at vise de her normale børn, unge, forældre og ældre, som har måttet forlade alt, de kender, og står midt i en livskrise, men de står oprejste og holder hovedet højt. Eksempelvis mødte jeg på et tidspunkt en ældre kvinde, som havde besluttet sig for at synge sig gennem den her situation hun nu stod i. I stedet for at fortvivle, så sang hun glæde frem, fortæller kunstneren.

Udstilling rundt om i Europa
Billederne er malet med akvarelfarver og alle er i blå og gule farver. Nogle af originalerne er allerede solgt, men de er også lavet til tryk og bliver udstillet flere steder i Europa og nu altså også i Thy:

– Jeg er glad for, at udstillingen rejser til min hjemstavn, hvor der også er kommet et stort antal Ukrainere, der nu alle venter på fred i deres land. Det glæder mig, at vi kan stå sammen fra syd til nord og fra øst til vest i Europa, om at støtte dem i denne forfærdelige situation!

Der er fernisering på udstillingen i Thisted Musikteater den 18. maj. kl. 16 og alle er velkomne. 50 procent af indtægterne ved salget går til Røde Kors via Thy For Ukraine.

Du kan læse mere om Anne Lyhnes arbejde på hendes hjemmeside.