FAQ

Hvordan kan jeg støtte?

Du kan støtte ad flere kanaler.

Du kan donere direkte på det officielle mobilepay nummer som er 158960.

Du kan støtte med en indbetaling via SMS, hvor du sender THY til 1290. Her donerer du 75,- kr.

Du kan indbetale et beløb på konto nr. 4183-8995400

Du kan lave egen indsamling omkring et arrangement og donere det samlede beløb til Thy For Ukraine på mobile pay nummer 158960 eller overføre det til konto nr. 4183-8995400

Pengene som bliver indbetalt, ad de nævnte kanaler, ryger direkte ind på Thy For Ukraines konto hos Røde Kors.

Hvem står bag indsamlingen?

Det er en indsamling, som hele Thy står bag. Alle har frivilligt valgt at være med og byder ind med lige præcist det, man er bedt til og der, hvor man har sit netværk. Vi samler ind efter devisen ”mange bække små…”. Thisted Kommune har i opstarten stået for den overordnede koordinering.

Hvorfor går pengene til Røde Kors?

Vi samarbejder med Røde Kors om opgaven, fordi vores indsamlede penge skal gå til nødhjælp her og nu, og det kan organisationen sikre, da den er til stede i og omkring Ukraine.  

Røde Kors har et stort, internationalt netværk og mange års erfaring og er mere end vant til at operere i og under forhold som dem, vi ser i Ukraine. Røde Kors ved, hvad der præcist er brug for, både nu og løbende. De ved, hvad der er vigtigt, og hvordan de indsamlede midler når ud til de mennesker, vi gerne vil hjælpe.

Hvad går pengene til?

Pengene går via Røde Kors til nødhjælp i både Ukraine, hvor de fx uddeler rent vand, mad og hygiejnepakke, giver beskyttelse, yder førstehjælp til sårede, uddeler kontantbeløb til familier på flugt, hjælper med støtte og udstyr til hospitaler og klinikker.

De går også til nødhjælp i nærområderne i Polen, Ungarn, Slovakiet og Rumænien, hvor der etableres modtagelsesområder på EU siden af den Ukrainske grænse med feltsenge, tæpper, madrasser og sengetøj.

Hvad rækker mine penge til?

Ifølge Røde Kors så kan du for 50 kr. kan give en katastrofepakke med mad til en person i en måned.

50 kr. kan give et tæppe til et barn

225 kr. kan give akut lægehjælp til en person

INFORMATIONER TIL FLYGTNINGE FRA UKRAINE
læs mere her

Hvad hvis jeg gerne vil donere tøj til Ukraine?

Vi følger de anbefalinger, som Røde Kors har i forhold til, hvilken hjælp der er brug for. Doneret tøj, mad og lignende er meget dyrt og ineffektivt at sende afsted. Logistikken er omfattende og ofte nærmest umulig.

Ifølge deres anbefalinger er det bedste, du derfor kan gøre, hvis du ønsker at donere tøj til Ukraine, er at indlevere det i en Røde Kors-butik eller i en af deres tøjcontainere. Så sikrer de, at tøjet bliver sorteret og enten solgt eller sendt videre. Omsætningen fra butikkerne bliver brugt på bl.a. nødhjælps-arbejde, herunder i Ukraine.

Går alle mine penge til Ukraine?

Ved at have indgået en samarbejdsaftale med Røde Kors sikrer vi, at pengene går til nødhjælp i Ukraine. Røde Kors har administrationsomkostninger på omkring seks procent. Det betyder at vi har sikret, at flest mulige af vores indsamlede midler når de mennesker, vi gerne vil hjælpe.

Får jeg skattefradrag?

Du kan få skattefradrag for din støtte til en velgørende organisation.

Det er kun bidrag, der er fradragsberettigede. Varekøb og kontingentbetalinger opnår ikke skattefradrag.

Selve fradraget bliver endeligt beregnet i forbindelse med din selvangivelse året efter.
I 2022 kan du få fradrag for dine bidrag til velgørenhed på op til 17.200 kr.
Du kan læse her, hvordan du får skattefradrag for din donation via Mobile Pay. Donationen skal være overført direkte fra dig og til Røde Kors. https://www.rodekors.dk/mp

Får jeg som virksomhed skattefradrag for min støtte?

Er du en virksomhed kan du læse mere om reglerne for skattefradrag her: https://www.rodekors.dk/stoet/virksomheder/fradragsregler

Bliver jeg ringet op?

Vær opmærksom på, at hvis du bidrager til indsamlingen via SMS med keyword THY, så giver du samtidig tilladelse til at Røde Kors må kontakte dig vedrørende deres indsatser i verdens brændpunkter.